Wat hebben de vele duurzaamheidscrises zoals klimaatontwrichting, biodiversiteitsverlies, ontbossing, overbevissing, vervuiling, toenemende sociale ongelijkheid en vluchtelingen met elkaar gemeen? Ze worden allemaal veroorzaakt door menselijk gedrag. Maar menselijk gedrag kunnen we veranderen. We kunnen immers trots zijn op geweldige prestaties uit het verleden, zoals bijvoorbeeld de afschaffing van de slavernij, het opnemen van genocide in het internationale strafrecht, het invoeren van algemeen kiesrecht, het realiseren van medische en technologische innovaties die ontelbare levens redden, en het wereldwijd uitbannen van CFK’s om onze ozonlaag te beschermen.
Onze prestaties uit het verleden mogen dan een goede reden zijn tot hoop, de crises van nu vormen een existentiële bedreiging voor een georganiseerde vorm van de menselijke beschaving. De uitdagingen zijn gigantisch en de tijd dringt.
Hoe gaan we dit oplossen? Hoe kunnen we binnen de ecologische grenzen van onze planeet leven, terwijl we iedereen een menswaardig bestaansminimum bieden? De zeilreis rond we wereld van Sailors for Sustainability heeft inmiddels ruim 60 inspirerende oplossingen opgeleverd. We nodigen je van harte uit je door enkele te laten inspireren:
Wordt lid van de boer
In het Noord-Duitse dorpje Kattendorf staat de grootste gemeenschapsboerderij van Europa. Hier wordt de oogst verdeeld onder de leden en dit heeft talloze voordelen. De boer is namelijk verzekerd van een fatsoenlijk inkomen en kan daarom investeren in biologisch-dynamische teelt, dierenwelzijn en mensen. De leden weten zich verzekerd van gezond, seizoensgebonden en lokaal eten. De wekelijkse distributie van de oogstaandelen regelen de leden zelf met een coöperatie. Hoe dit precies werkt?
Lees verder.
Samen bouwen aan hernieuwbare energie
De bewoners van het Deense eiland Samsø zijn zelfvoorzienend geworden met hernieuwbare energie. Samen zijn ze de eigenaars van de windturbines op en rond het eiland en hebben onderling besloten waar de turbines geplaatst zijn. Wanneer ze de wieken zien draaien, zien de eilandbewoners dus geen horizonvervuiling, maar hun eigen energie en geld. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?
Lees verder.
Maak vernietiging van ecosystemen strafbaar
In het Zuid-Engelse Totnes ontmoetten we Polly Higgins. Als “advocaat van de aarde” bepleit zij overtuigend dat de huidige milieuwetgeving onvoldoende is om de vernietiging van de natuur een halt toe te roepen. Daarom is ze de grondlegger geworden van ecocide wetgeving die vernietiging van ecosystemen strafbaar moet maken. Meer weten? Lees verder.
Democratie op het werk
In Noord-Spanje is democratie op het werk is heel normaal. Gevolg: kleine verschillen in beloning, lage werkloosheid, en de winst gaat naar de eigenaren van het bedrijf: de medewerkers. Bij Mondragon, de grootste coöperatie ter wereld, ontdekten we het geheim van hun sociaal duurzame succes. Meer weten? Lees verder.
 
Emissievrij vrachtvervoer
In het Portugese Porto ontmoeten we de Tres Hombres: het vlaggeschip van rederij Fair Transport. Kapitein Andreas Lackner legt niet alleen uit hoe ze emissieprijs vracht vervoeren, maar ook waarom het logisch is dat een rederij streeft naar minder vervoer. Meer weten? Lees verder.
Onder de Spaanse zon
Wist je dat er in één uur net zoveel zonne-energie de aarde bereikt als we met z’n allen in een jaar verbruiken? Logisch dus dat we voor onze energievoorziening alleen maar hoeven te leren hoe we die zonne-energie goed kunnen opvangen en opslaan. Daar hebben de Spanjaarden wat op gevonden. Meer weten? Lees verder.
Iedereen heeft een groen hart
Op Ibiza zijn we te gast bij duurzame duizendpoot Chris Dews. Alles aan zijn eco-educatiecentrum is duurzaam. Gebouwen van gerecycled materiaal, compost-toilet, moestuinen, wateropvang en hernieuwbare energie: het is er allemaal. We hoeven deze technieken alleen nog massaal toe te gaan passen. Of zoals Chris zegt: “Iedereen heeft een groen hart, we moeten het alleen wat meer leren te gebruiken!” Meer weten? Lees verder.
Lokaal geld voor een circulaire economie
Op het Italiaanse eiland Sardinië is een bijzondere munt in omloop: de Sardex. Geen rente, geen groeidwang. Wel goed voor de lokale economie. Hoe werkt dit precies? En zou deze munt als monetair voorbeeld kunnen dienen voor een volledig circulaire economie? Lees verder.
Herbebossing 2.0
In Zuid-Italië bezoeken we een wel heel bijzonder herbebossingsproject. De zaailingen worden namelijk geplant in een een donut-vormige cocon. Deze cocon vergroot de overlevingskansen van de boompjes enorm. Hoe dit precies werkt, en welk innovatief Nederlands bedrijf hier achter zit? Lees verder.
Voedsel uit het bos
In Brazilië gaan we op bezoek bij voedselbospionier Ernst Götsch. Al ruim dertig jaar runt hij een zeer productieve en biodiverse boerderij. Ooit begon hij op een ontbost en uitgeput stuk land, nu is zijn werk een schoolvoorbeeld van duurzame landbouw zonder gebruik van kunstmest en landbouwgif. Wat is het geheim van zijn succes? Lees verder.
Plant power: lekker én gezond
Nergens wordt er zoveel vlees gegeten als in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Of moeten we zeggen “werd”? Plantaardig eten is daar namelijk aan een opmerkelijke opmars begonnen. Waarom en hoe precies? Lees verder.
Earthship Ushuaia
In het uiterste zuiden van Zuid-Amerika is het klimaat extreem: kou, veel regen en wind. Toch is het hier gelukt een Earthship te bouwen van gerecyclede en natuurlijke materialen. Het gebouw vangt regenwater op, en draait volledig op hernieuwbare energie. Als het hier kan, kan het toch overal? Lees verder.
Groots wonen in een klein huis
In Nieuw-Zeeland zijn Tiny Houses bijzonder populair. Als bewoners van een drijvend tiny house snappen wij wel waarom: less is more. Geen schuld, minder kosten, minder materiaal- en energieverbruik, minder onderhoud. Meer vrijheid! Lees verder.
Rechten voor de natuur
De Māori, de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland, zien zichzelf als “the Guardians of Nature”. In hun cultuur is de natuur niet iets wat we ons kunnen toe-eigenen en plunderen. In tegendeel, zij beschermen de natuur vanuit het spirituele grondbesef dat wij mensen ervan afhankelijk zijn. Benieuwd hoe dit element van hun cultuur zijn weg vindt in het wetboek van Nieuw-Zeeland? Lees verder.
Ubuntu: wij zijn omdat de Aarde is
In deze wijze Afrikaanse levensfilosofie, staat het zorgen voor elkaar en voor de natuur centraal. Waar komt het vandaan, hoe werkt het en wat kunnen wij ervan leren? Lees verder.